Omega-3

Som naprapat träffar vi på patienter som har problem med smärta i muskler och leder. Det är vikigt att se människan som en helhet. Det är svårt att uppnå bra behandlingsresultat om man inte tillsätter bra näring till kroppen eller motionerar den -som den är skapt för!

Omega-3 KAN vara en pusselbit för en ökad hälsa och läkning!

Din kropp och din hjärna byggs delvis upp av ett slags fett som heter omega 3. Men din kropp kan inte bilda sådant fett. Det är alltså livsnödvändigt att få i dig omega 3 genom maten du äter. Problemet? Västerländsk mat innehåller mindre och mindre omega 3.

Omega 3 bildas i gröna växter och alger, i form av kortare fettsyror (ALA). Djur och fiskar som äter sådan mat tar upp omega 3-fettet och omvandlar det till omega 3 av högsta kvalitet (DHA och EPA). Om vi äter dem får vi i oss bra omega 3.

Omega 6 bildas i frön och nötter. Spannmål (mjöl, bröd, pasta) kommer från frön. Äter vi sådan mat får vi i oss omega 6.

För länge sedan, långt innan den moderna livsmedelsindustrins framväxt, var det en balans mellan intaget av omega 3 och omega 6. Vi fick i oss ungefär lika mycket av båda. Det var nog bra:

  • Omega 3-fett kan i kroppen bli till ämnen som dämpar inflammation.
  • Omega 6-fett kan på liknande sätt öka inflammation.

När det gäller inflammation är lagom bäst. Kroppen använder inflammation vid skador och sjukdomar för att snabba på läkning. Men drar inflammation igång i onödan kan den ställa till skada. Vår moderna värld kan därför vara farlig.

Studier gjorda om Omega 3 effekter:

http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=10908

Hjärta Kärl:

http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=8586734

Astma

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19001792

Ångest/depression

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21784145

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22198441

 

Vi samarbetar med ett företag som heter Zinzino- de har specialiserat sig på att göra ett blodtest för att se om du har en obalans i Omega-3/6/9 samt en balansolja som du kan dricka för att tillföra din kropp Omega-3.

Kontakta oss för mer information!

Nyhetsbrev

Anmäl dig nu för senaste nytt!